Novinarski kutak | Posao u SAOP-u Slovenščina  |  Srpski  |  English    

Ukinute odredbe o obveznoj primjeni Jedinstvenog okvirnog kontnog plana

Ukinute odredbe o obveznoj primjeni Jedinstvenog okvirnog kontnog plana
Ukidanjem odredbi o obveznoj primjeni jedinstvenog kontnog plana, prihvaćeni su prijedlozi prije svega Udruge poslodavaca (HUP), ako i drugih strukovnih udruga, koji su komunicirani prema predlagatelju već dulje vrijeme, kako pisanim putem, tako i na zajedničkim sastancima na kojima su dodatno argumentirani stavovi. Zakon je uvršten na dnevni red Hrvatskog sabora te će biti donesen po hitnom postupku.

Konkretno, HUP je više od godinu dana apelirao na nužnost za odustajanjem od uvođenja JOKP-a iz niza razloga. HUP je prvenstveno isticao da bi implementacija JOKP-a predstavljala iznimno veliko financijsko opterećenje poduzetnika, pogotovo srednjih i velikih poduzetnika. Za najveće tvrtke ovaj iznos dosezao bi višemilijunske iznose. Sama implementacija bi uzrokovala dugotrajne višemjesečne pripreme za uvođenje novih softverskih rješenja što bi posljedično iziskivalo od poduzetnika osiguranje  dodatnog angažmana vlastitih radnika, ali i vanjskih suradnika. HUP je uspio predlagatelja uvjeriti kako uvođenje Jedinstvenog okvirnog kontnog plana ne doprinosi povećanju konkurentnosti ni transparentnosti u hrvatsko gospodarstvo. Zbog svih povećenih troškova koji su mogli biti prouzročeni implementacijom JOKP-a, neminovno bi došlo do smanjenog opsega  investicija u razvoj, a zacijelo bi dovelo i do zastoja  projekata značajnih za poslovanje poduzetnika.

Smatramo kako su postojeći kontni planovi prilagođeni potrebama hrvatskog zakonodavstva i internog managementa, ali i da u potpunosti, jednoznačno i na transparentan način osiguravaju izvještavanje u skladu s računovodstvenim standardima (HSFI i MSFI).

S obzirom da uvođenje JOKP-a ni na koji način nije doprinosilo uvođenju reda ili unapređenju poslovanja, dok je istodobno nametalo značajne nove troškove ionako preopterećenom gospodarstvu, odustajanje od namjere njegova uvođenja je jedina ispravna odluka.