Besplatni poslovni savjeti

BLOG: Kako nastaje izračun naknade za vrijeme bolovanja radnika?

U trenutku kada zbog bolesti radnik ne može obavljati svoje svakodnevne poslovne zadatke, otvara se bolovanje. Nedavno smo pisali o osnovnim zakonskim odredbama na temelju kojih se ostvaruje pravo na naknadu za vrijeme bolovanja, a sada vam donosimo kratke odredbe na temelju kojih se stvara izračun nakade za vrijeme bolovanja radnika.


BLOG: Znate li kako funkcioniraju naknade za vrijeme bolovanja radnika?

U poslovnom svijetu, česte su situacije u kojima su radnici u određenom trenutku privremeno nesposobni za rad. To je uvjetovano različitim faktorima, no najčešće bolešću. S obzirom da tada radnici ne mogu sudjelovati u svakodnevnim radnim zadacima, otvaraju bolovanja.


BLOG: Utjecaj eura na izdavanje računa, blagajnički maksimum i fiskalizaciju

Uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj ima puno aspekata, a i praktičnom radu javljaju se razne dvojbe. Stoga, u ovom blogu donosimo informacije o nekim pojedinostima utjecaja eura na izdavanje računa, blagajnički maksimum i fiskalizaciju.

BLOG: Kako uspješno upravljati poslovnim financijama i držati troškove pod kontrolom?

Svakog uspješnog poduzetnika karakterizira i donošenje adekvatnih odluka o načinima i izvorima financiranja poduzeća. Saznajte kako uspješno upravljati poslovnim financijama uz 6 jednostavnih savjeta.

BLOG: Novi Zakon o radu i rad od kuće – što nas uskoro čeka?

Posljednje dvije godine promijenile su puno toga u poslovanju. Danas mnogi, iako to više nije nužno, i dalje biraju opciju rada od kuće, a poslodavci je nude kao benefit. Upravo će zato novi Zakon o radu i rad od kuće morati sadržavati kao jednu od točaka.

BLOG: 20 najčešćih pitanja i odgovora o dvojnom iskazivanju cijena

Republika Hrvatska 1. siječnja 2023. uvodi euro kao službenu valutu, a 5. rujna započinje razdoblje dvojnog iskazivanja cijena. Donosimo 20 najčešćih pitanja i odgovora koja muče mnoge poduzetnike, no i građane.


BLOG: Što nam donosi novi Zakon o radu?

Razvoj suvremenog tržišta rada, nove prakse koje podrazumijevaju sve fleksibilnije mogućnosti poslovanja te globalna kriza uzrokovana pandemijom bolesti COVID-19 istaknuti su kao glavni razlozi koji su potaknuli dugo očekivane izmjene općeg propisa o radu. Upravo zato na dnevni red Hrvatskog Sabora uskoro stiže novi Zakon o radu (ZOR).


BLOG: Izazovi digitalizacije poslovanja

U današnje vrijeme tehnološki napredak utjecao je na gotovo sve sfere života pa se tako odrazio i na svakodnevno poslovanje velikih i malih tvrtki. Ipak, kao i svaki novi trend, digitalizacija je sa sobom donijela nove izazove.


BLOG: Primjena bjanko zadužnice u poslovnoj praksi

Iako je zadužnica među najpoznatijim instrumentima novčanih potraživanja, u poslovnoj se praksi sve češće koristi bjanko zadužnica. Saznajte zašto i koje su njene prednosti.


BLOG: Evidencije i podaci o radnom vremenu

Svi imamo ideju o definiciji radnog vremena, no znate li što ona stvarno predstavlja? Provjerite što sve mora sadržavati evidencija radnog vremena, kao i koja su vaša prava i obveze.


BLOG: Zašto je za poduzetnike bitna financijska pismenost?

Važnost financijske pismenosti, posebice u vremenima krize, ne može se osporiti. Bolje donošenje financijskih odluka i dobre procjene financijskih rizika samo su neki od ciljeva koji se uz nju postižu. Saznajte zašto su upravo poduzetnici skupina koja bi financijsku pismenost trebala shvatiti vrlo ozbiljno.


BLOG: Potpore za digitalizaciju poslovanja

Uzimajući u obzir značaj digitalizacije za uspješnost poslovanja, nadležno Ministarstvo za gospodarstvo objavilo je Poziv za dodjelom Bespovratne potpore za digitalizaciju. Saznajte kome je namijenjena, kako se prijaviti te kako može pomoći vašem poslovanju.


BLOG: S kojim financijskim rizicima se poduzetnici susreću u poslovanju?

Kroz svoj životni vijek, poduzeće se susreće s mnoštvom rizika i ne samo to, ono vrlo često mora napraviti izbor između nekoliko rizika s kojima je suočeno. Upravo zato, odluku o izboru rizika vrlo je važno prepustiti nekom tko je upoznat s razinom opasnosti koju određeni rizik nosi, odnosno nekom kvalificiranom.


BLOG: Bespovratne potpore za digitalizaciju poslovanja

Cilj bespovratne potpore za digitalizaciju poslovanja je omogućiti digitalizaciju u svrhu digitalne transformacije hrvatskih MSP-ova nabavom digitalnih alata i opreme te jačanjem digitalnih vještina za razvoj i primjenu novih proizvoda, usluga i procesa, što će u konačnici rezultirati jačanjem tržišne pozicije poduzeća i rastom produktivnosti.


PRIRUČNIK: Financijski izvještaji poduzetnika

Financijski izvještaji nastaju i temelje se na računovodstvenoj obradi prošlih poslovnih događaja te predstavljaju sliku tekućeg poslovanja.


  
BLOG: Uvođenje eura u Republici Hrvatskoj


U prvom tromjesečju 2022. godine donesen je Prijedlog Zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH kojim se uređuje uvođenje eura kao službene valute u RH.
  
PRIRUČNIK: Naplata potraživanja

Mnogi poduzetnici susreću se s nemogućnošću naplate potraživanja. Kako takve situacije prevenirati, ali i kako ubrzati proces naplate potraživanja, potražite u priručniku.


  
PRIRUČNIK: Sve što trebate znati o fiskalizaciji

Fiskalizacija u prometu gotovinom skup je mjera što ih provode obveznici fiskalizacije, a njezin je glavni cilj nadzor prometa u gotovini.


  
BLOG: Zašto je poslovni plan važan za poduzetnike i od čega se sastoji?

Poslovni plan dokument je u kojem se opisuju osnovne poslovne aktivnosti tvrtke, ciljevi i način na koji tvrtka planira postići navedene ciljeve.


  
PRIRUČNIK: Kako poboljšati prodaju na terenu i bolje brinuti o kupcu?

Kada informacijski, materijalni, financijski i drugi tokovi nisu usklađeni, tada u poslovnim procesima dolazi do niza problema. O čemu se radi provjerite u priručniku.


  
BLOG: Povrat poreza na dohodak za 2021.


Većina poreznih obveznika više ne mora podnositi godišnju prijavu poreza na dohodak jer Porezna uprava po službenoj dužnosti provodi poseban postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak.
  
BLOG: Predaja financijskih izvještaja i prijave poreza na dobit kod likvidacije trgovačkog društva


Postupak likvidacije trgovačkog društva može biti stresan postupak zbog pojedinosti koje je potrebno obaviti u svrhu okončanja likvidacije. Potrebno je, između ostalog, podmiriti obveze, naplatiti potraživanja i unovčiti imovinu.
  
BLOG: E-usluge za poduzetnike u Hrvatskoj


E-usluge uvedene su kako bi se olakšala komunikacija između građana, poduzetnika i države te se smanjio broj nepotrebnih kontakata s državnom administracijom, ali i kako bi se osigurala bolja i brža dostupnost usluga za poduzetnike.
  
PRIRUČNIK: Knjiženje osnovnih sredstava

U priručniku potražite jednostavne i uobičajene primjere koji se odnose na nabavu, amortizaciju i otuđenje osnovnih sredstava.


  
BLOG: Čuvanje poslovne dokumentacije


Svaki porezni obveznik dužan je čuvati poslovnu i računovodstvenu dokumentaciju koja se ostvari tijekom poslovanja. Računovodstvena dokumentacija dio je poslovne dokumentacije pa s motrišta različitih propisa ne postoje isti rokovi čuvanja dokumentacije.
  
PRIRUČNIK: Kako pravilno izdati i obračunati putni nalog?

Putni nalog jedan je od najčešće korištenih dokumenata u poslovanju. Dokaz je poslodavcu da je radnika uputio na službeni put te predstavlja osnovni dokument za obračun i knjiženje troškova nastalih na službenom putu.


  
BLOG: Zašto početi štedjeti u dobrovoljnom mirovinskom fondu?


Zahvaljujući porastu financijske pismenosti, raste i svijest mlađih generacija o stvaranju diverzificirane štednje za umirovljenje, a sve kako bi dočekali pristojan život nakon odrađenog radnog vijeka.
  
BLOG: Kako izgraditi identitet tvrtke?

Identitet tvrtke predstavlja moćan alat za rast i razvoj poslovanja te odražava osobnost, kulturu i vrijednosti kojima tvrtka teži. Već u samom početku važno je definirati kako želite da drugi vide Vašu tvrtku i po čemu će biti prepoznatljiva kupcima.


BLOG: Tko su izaslani radnici?

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju proširilo se tržište rada te su se ukidanjem radnih dozvola otvorile nove prilike kako za poslodavce, tako i za radnike. Neke su tvrtke iskoristile tu priliku te su izaslale svoje radnike na rad u drugu državu na određeni vremenski period.BLOG: Koja je razlika između bruto i neto plaće?

Svi nestrpljivo čekamo taj dan u mjesecu, dan kada primimo plaću. Prvo što gledamo na isplatnoj listi jest neto iznos, odnosno iznos za isplatu. Na isplatnoj listi, osim neto iznosa, prikazan je i bruto iznos koji zapravo predstavlja trošak poslodavca i taj iznos znatno je veći od iznosa koji primimo na račun. 


PRIRUČNIK: Upravljanje popustima u maloprodaji


Popust je jedan od najuspješnijih oblika promocije prodaje, a nije tajna da često ima veći učinak kada se njegova upotreba opravda. U ovom priručniku otkrivamo sve o popustima, politici koja iza njih stoji te kako utječu na percepciju kupca.
PRIRUČNIK: Bespapirno poslovanje


Vođenje poslovanja bez neograničenog broja papirnatih dokumenata često se čini gotovo nemogućim. Velike količine papira i rezervni spremnici za tintu česta su stavka shopping lista srednjih i velikih poduzeća. U priručniku otkrivamo zašto se svima toliko žuri poslovati bez papirologije i koje benefite takvo poslovanje za sobom povlači.
PRIRUČNIK: Računovodstvene kontrole prije izrade financijskih izvještaja


Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju proširilo se tržište rada te su se ukidanjem radnih dozvola otvorile nove prilike kako za poslodavce, tako i za radnike. Neke su tvrtke iskoristile tu priliku te su izaslale svoje radnike na rad u drugu državu na određeni vremenski period.
BLOG: U čemu se ogleda važnost računovodstva za poduzetnike?


Nije vam jasno zašto morate imati računovodstvo, a još manje zašto im svaki mjesec morate plaćati iznos koji plaćate? Pitate se koju korist imate od njih i možete li taj mjesečni trošak svesti na minimum? – Odgovore pronađite u članku.
BLOG: Obračun i plaćanja članarina turističkim zajednicama, spomeničke rente i naknade za općekorisnu funkciju šuma


Poslovni subjekti koji obavljaju gospodarsku djelatnost u RH obveznici su plaćanja nekih, zakonom određenih, članarina, doprinosa i naknada.
BLOG: Treba li promovirati računovodstvene servise u digitalnom dobu?


O digitalizaciji više ne možemo govoriti kao o nečemu što dolazi ili kuca na vrata, ona je već uvelike tu, a oni koji joj se nisu prilagodili debelo kasne „na vlak“.
BLOG: Što morate znati prilikom prodaje dugotrajne materijalne imovine?


Smatra se da je danas, kada nas od svih informacija dijeli nekoliko klikova, plivanje u poduzetničkim vodama lakše no ikad. Međutim, problem je u tome što je u moru informacija i podataka teško odabrati one prave, dok se pri tome troši mnogo vremena.
BLOG: Korak prema digitalizaciji poslovanja


„Da sam pitao ljude što žele, oni bi rekli brže konje“, rekao je Henry Ford o svojoj inovacijskoj strategiji. Koja je vaša strategija – ubrzavate li svoje konje ili stvarate novu vrijednost?
BLOG: Znate li ocijeniti "vrijednost" svojih zaposlenika?


Iako se ponekad čini da je vrlo lako naći novog zaposlenog, zbog neizvjesnog stanja na tržištu i činjenice da veliki broj ljudi traži posao, u praksi je situacija malo drugačija.
BLOG: Prednosti online trgovine


Mnogo toga promijenilo se u kupovini od pojave prvih samoposluga 60-ih godina prošlog stoljeća do danas.
BLOG: Upravljanje vremenom i podizanje produktivnosti uz ERP sustav


Upravljanje poduzećem često i vrlo brzo odvoji poslodavce od njihovog tima i cijelog procesa produkcije, jer se obim i priroda zadataka poslodavca vremenom promijene.
BLOG: Porezna kartica i njene netočnosti odnosno neažurnosti


Porezna kartica odnosno Obrazac PK je dokument temeljem kojeg se priznaje i utvrđuje osobni odbitak, pripadnost općini/gradu i ostali podaci bitni za utvrđivanje predujma poreza na dohodak, odnosno poreza na dohodak od nesamostalnog rada.
BLOG: Kako se određuju zakonske i ugovorne otpremnine?


Poslodavci su vrlo često u dilemi jesu li u obvezi isplatiti otpremninu radnicima kojima prestaje radni odnos te u kojem iznosu.
BLOG: Promjene koje od 1. siječnja 2022. stupaju na snagu


Nova godina sa sobom donosi i nove odredbe, propise te promjene i dopune zakona koje je u 2022. dobro znati.
BLOG: Što je inventura i zašto se provodi?


Godišnji popis imovine (inventura) zakonska je obveza te se mora provesti barem jednom godišnje, krajem poslovne godine.
TABLICA: Kalkulator godišnjeg odmora


Za lakše planiranje godišnjeg odmora, pripremili smo jednostavnu tablicu za izračunavanje broja dana starog i novog godišnjeg odmora.
PRIRUČNIK: Isplata božićnica i ostalih prigodnih nagrada radnicima


Božićni i novogodišnji blagdani vrijeme su radosti i darivanja, stoga su idealna prilika da poslodavci nagrade svoje radnike za naporan trud i rad tijekom cijele godine. U priručniku iCenter otkriva tko ima pravo na isplatu prigodnih nagrada, na koje sve načine i do kojih neoporezivih iznosa poslodavci mogu darivati svoje radnike.
BLOG: Kako digitalizirati poslovanje uz pomoć EU fondova u 2022. godini?


Digitalizacija poslovanja u gotovo svim industrijama postala je imperativ. Upravo zato, iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost, tijekom 2022. godine financirat će se inovativni projekti malog i srednjeg poduzetništva.
PRIRUČNIK: Što je i čemu služi API?


API predstavlja komunikaciju između dva programa, a njegovo korištenje korisnicima omogućuje online narudžbu hrane, pretragu jeftinih letova, pregled vremenske prognoze i sl.U priručniku iCenter otkriva što je API, kako se koristi, na koji način funkcionira i koje benefite donosi za programere, ali i korisnike raznih programa i aplikacija.
BLOG: Što sve mora sadržavati isplatna lista plaće?


„Dragi kolege, plaća je puštena“. Vjerujemo kako je ovo najiščekivanija vijest u mjesecu svakog zaposlenika. Pri obračunu plaće, nadoknade plaće i otpremnine, poslodavac je obvezan radniku uručiti obračun prema kojemu je vidljivo na koji je način utvrđena svota plaće te naknade plaće, odnosno otpremnine.
BLOG: Prednosti e-računa


Iako je slanje e-računa već sada ustaljena obveza i praksa, mnogima još uvijek nije jasno što e-račun je, a što ipak nije.
BLOG: Zašto poslovati digitalno


Digitalna transformacija poslovanja i društva u EU-u ima golem potencijal rasta za cijelu Europu.
BLOG: Kako odabrati računovodstveni servis?


S rastom poslovanja poduzeća, poslovanjem na svjetskom tržištu te čestim promjenama u zakonodavstvu, raste i sve veća potreba poduzetnika za ažurnim i točnim informacijama koje su mu potrebne za uspješno poslovanje.
BLOG: Kako odabrati odgovarajuće ERP rješenje za svoje poslovanje?


Imati pravu informaciju u pravo vrijeme te ju znati iskoristiti ključ je svakog uspješnog poslovanja. U današnjem poslovanju dostupno je mnogo različitih informacija, a vodstvo na tržištu ostvaruju tvrtke koje imaju informacije koje njihovi konkurenti nemaju ili ih ne znaju iskoristiti.
BLOG: Što nam donosi uvođenje eRačuna u javnu nabavu?


Donošenjem Direktive o elektroničkom računu u javnoj nabavi (2014/55/EU) koju je izdao Europski parlament i vijeće, stvoreni su pravni preduvjeti za uvođenje elektroničkog računa u državu s ciljem ušteda za svaku pojedinu instituciju i cjelokupno gospodarstvo.
BLOG: Obračunsko plaćanje PDV-a pri uvoz


Obračunsko plaćanje PDV-a pri uvozu predstavlja značajno rasterećenje novčanog toka, s obzirom da je propisano da se PDV pri uvozu može platiti iskazivanjem obveze u PDV prijavi.
BLOG: Kako naplatiti potraživanja od kupaca?


Naplata potraživanja, uz borbu s birokracijom, jedan je od najvećih izazova poduzetnika. Cjelokupni proces često zna biti vrlo iscrpljujuć i frustrirajuć, gubi se mnogo energije i vremena. Upravo dobrom organizacijom te modernim programskim rješenjima proces naplate potraživanja može se značajno ubrzati, a dobar poslovni odnos s kupcima zadržati.
BLOG: Sezonsko zapošljavanje


Pandemija COVD-19 izuzetno negativno djelovala je na najveći dio gospodarstva. Poremećaji su posebno vidljivi u turizmu i ugostiteljstvu, čiji se djelatnici već drugu sezonu zaredom bore s ovom pojavom. Međutim, unatoč tome pripreme za turističku sezonu 2021. su započele, a dolazak gostiju s nestrpljenjem se očekuje.
BLOG: Kako uz pomoć preporuke do novih klijenata?


Dobra preporuka zlata vrijedi. Rečenica koju su mnogi čuli, no znate li zapravo koliko je preporuka moćan prodajni alat? Osim što možete doći do novih kupaca, preporuka je i odličan alat za promicanje i jačanje brenda.
BLOG: Rad od kuće uz primjenu cloud tehnologije


Pandemija korona virusa (COVID-19) ušla je sve pore našeg društva pa tako i u poslovanje. Tvrtke diljem svijeta poduzimaju različite mjere kako bi zaštitile zdravlje svojih zaposlenika i više nego ikad potiču rad na daljinu odnosno mogućnost da zaposlenici svoje radne zadatke obavljaju od kuće.
PRIRUČNIK: Sve što trebate znati o pravu na godišnji odmor


I radnik i poslodavac trebali bi biti upoznati sa svim pravima i obvezama vezano uz korištenje godišnjeg odmora no u praksi se često javljaju nedoumice koje se odnose na utvrđivanje broja dana godišnjeg odmora, period korištenja, planiranja ili naknade plaće za vrijeme godišnjeg odmora.
BLOG: Plaća u naravi


Radnici za svoj rad kod poslodavca dobivaju plaću, no osim plaće u novcu, poslodavci često svojim radnicima omogućuju i primitke u naravi odnosno primitke u stvarima i uslugama i bez naknade.
PRIRUČNIK: Što je bilanca i čemu služi?


Svako poduzeće, neovisno o svojoj ekonomskoj veličini, obvezno je predati financijske izvještaje koji prikazuju rezultat poslovanja. Financijski izvještaji regulirani su Zakonom o računovodstvu. U priručniku saznajte što bilanca predstavlja, od čega se ista sastoji, pomoću kojih pravila se strukturira i zašto je važna za poduzetnika.
WEBINAR: Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju


Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja predstavilo je poziv za dostavu projektnih prijedloga "Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju". Cilj poziva je podržati ulaganja malih i srednjih poduzeća u zelene i/ili digitalne tehnologije i tako ojačati konkurentnost i potaknuti rast MSP-ova u prerađivačkoj industriji.