Besplatni poslovni savjeti

BLOG: Plaća u naravi


Radnici za svoj rad kod poslodavca dobivaju plaću, no osim plaće u novcu, poslodavci često svojim radnicima omogućuju i primitke u naravi odnosno primitke u stvarima i uslugama i bez naknade. Takvi se primici smatraju plaćom u naravi.

Pročitaj blog >


WEBINAR: Jačenje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju


Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja predstavilo je poziv za dostavu projektnih prijedloga "Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju".Cilj poziva je podržati ulaganja malih i srednjih poduzeća u zelene i/ili digitalne tehnologije i tako ojačati konkurentnost i potaknuti rast MSP-ova u prerađivačkoj industriji.  

Pogledaj video >


PRIRUČNIK: Što je bilanca i čemu služi?


Svako poduzeće, neovisno o svojoj ekonomskoj veličini, obvezno je predati financijske izvještaje koji prikazuju rezultat poslovanja. Financijski izvještaji regulirani su Zakonom o računovodstvu. 

Preuzmi priručnik >


BLOG: Novčana nagrada za radne rezultate, isplata bonusa odnosno trinaeste plaće u 2019. godini


Krajem poslovne godine do izražaja dolaze ostvareni poslovni rezultati, iako se oni trebaju pratiti cijelu godinu. To je prigodno razdoblje za nagrađivanje radnika koji su postigli dobre rezultate, međutim prije isplate uvijek se postavlja pitanje poreznog tretmana. Stoga u nastavku donosimo više pojedinosti o poreznom tretmanu isplata novčanih nagrada za radne rezultate te bonusa odnosno trinaeste plaće.

Pročitaj blog >


BLOG: Porezne izmjene od 01.01. 2020. godine


Krajem svake godine Vlada RH donosi prijedloge za promjene u poreznom sustavu. Do 16.10.2019. godine mogli smo izraziti svoje mišljene o najavljenim promjenama putem portala e-savjetovanje. Slijedi javna rasprava te do kraja godine očekujemo donošenje navedenih promjena, uz vjerojatnost nekih razlika u odnosu na predloženo.

Pročitaj blog >BLOG: Kako izgraditi identitet tvrtke?


Identitet tvrtke predstavlja moćan alat za rast i razvoj poslovanja te odražava osobnost, kulturu i vrijednosti kojima tvrtka teži. Već u samom početku važno je definirati kako želite da drugi vide Vašu tvrtku i po čemu će biti prepoznatljiva kupcima.

Pročitaj blog >BLOG: Tko su izaslani radnici?


Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju proširilo se tržište rada te su se ukidanjem radnih dozvola otvorile nove prilike kako za poslodavce, tako i za radnike. Neke su tvrtke iskoristile tu priliku te su izaslale svoje radnike na rad u drugu državu na određeni vremenski period.

Pročitaj blog >BLOG: Koja je razlika između bruto i neto plaće?


Svi nestrpljivo čekamo taj dan u mjesecu, dan kada primimo plaću. Prvo što gledamo na isplatnoj listi jest neto iznos, odnosno iznos za isplatu. Na isplatnoj listi, osim neto iznosa, prikazan je i bruto iznos koji zapravo predstavlja trošak poslodavca i taj iznos znatno je veći od iznosa koji primimo na račun. Od čega se sastoji plaća, kako se iz bruto iznosa dolazi do neto iznosa i što se sve podmiruje iz plaće možete saznati u nastavku.

Pročitaj blog >


BLOG: Kako odabrati odgovarajuće ERP rješenje za svoje poslovanje?


Imati pravu informaciju u pravo vrijeme te ju znati iskoristiti ključ je svakog uspješnog poslovanja. U današnjem poslovanju dostupno je mnogo različitih informacija, a vodstvo na tržištu ostvaruju tvrtke koje imaju informacije koje njihovi konkurenti nemaju ili ih ne znaju iskoristiti.

Pročitaj blog >


BLOG: Što nam donosi uvođenje eRačuna u javnu nabavu?


Donošenjem Direktive o elektroničkom računu u javnoj nabavi (2014/55/EU) koju je izdao Europski parlament i vijeće, stvoreni su pravni preduvjeti za uvođenje elektroničkog računa u državu s ciljem ušteda za svaku pojedinu instituciju i cjelokupno gospodarstvo. 

Pročitaj blog >