Besplatni poslovni savjeti

  
BLOG: Obveze poslodavca u vezi godišnjih odmora radnika i tretman isplate regresa za 2021. godinu


Pravo radnika na korištenje godišnjeg odmora predstavlja jedno od temeljnih prava koje proizlazi iz radnog odnosa i ima mnogobrojne svrhe.


  
BLOG: Rokovi predaje financijskih izvještaja za 2020. godinu


Pojava posebnih okolnosti odnosno epidemije COVID-19, uzrokovala je, između ostalog, otežane uvjete rada te izrade i predaje financijskih izvještaja.


  
BLOG: Kako naplatiti potraživanja od kupaca?


Naplata potraživanja, uz borbu s birokracijom, jedan je od najvećih izazova poduzetnika. Cjelokupni proces često zna biti vrlo iscrpljujuć i frustrirajuć, gubi se mnogo energije i vremena.


  
BLOG: Sezonsko zapošljavanje


Pandemija COVD-19 izuzetno negativno djelovala je na najveći dio gospodarstva. Poremećaji su posebno vidljivi u turizmu i ugostiteljstvu, čiji se djelatnici već drugu sezonu zaredom bore s ovom pojavom.


  
BLOG: Obračunsko plaćanje PDV-a pri uvozu


Od 1.1.2021. godine moguća je primjena obračunskog podmirenja PDV-a pri uvozu svih dobara za porezne obveznike koji su u sustavu PDV-a i koji mogu odbiti pretporez u cijelosti.


  
BLOG: Kako uz pomoć preporuke do novih klijenata?


Dobra preporuka zlata vrijedi. Rečenica koju su mnogi čuli, no znate li zapravo koliko je preporuka moćan prodajni alat?


  
PRIRUČNIK: Sve što trebate znati o pravu na godišnji odmor

I radnik i poslodavac trebali bi biti upoznati sa svim pravima i obvezama vezano uz korištenje godišnjeg odmora no u praksi se često javljaju nedoumice koje se odnose na utvrđivanje broja dana godišnjeg odmora, period korištenja, planiranja ili naknade plaće za vrijeme godišnjeg odmora.  
BESPLATNI KALKULATOR: Kalkulator godišnjeg odmora

Jednostavan kalkulator za izračun broja dana godišnjeg odmora.  
BLOG: Rad od kuće uz primjenu cloud tehnologije

Pandemija korona virusa (COVID-19) ušla je sve pore našeg društva pa tako i u poslovanje. Tvrtke diljem svijeta poduzimaju različite mjere kako bi zaštitile zdravlje svojih zaposlenika i više nego ikad potiču rad na daljinu.  
BLOG: Plaća u naravi

Radnici za svoj rad kod poslodavca dobivaju plaću, no osim plaće u novcu, poslodavci često svojim radnicima omogućuju i primitke u naravi odnosno primitke u stvarima i uslugama i bez naknade. Takvi se primici smatraju plaćom u naravi.WEBINAR: Jačenje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja predstavilo je poziv za dostavu projektnih prijedloga "Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju".Cilj poziva je podržati ulaganja malih i srednjih poduzeća u zelene i/ili digitalne tehnologije i tako ojačati konkurentnost i potaknuti rast MSP-ova u prerađivačkoj industriji.  PRIRUČNIK: Što je bilanca i čemu služi?

Svako poduzeće, neovisno o svojoj ekonomskoj veličini, obvezno je predati financijske izvještaje koji prikazuju rezultat poslovanja. Financijski izvještaji regulirani su Zakonom o računovodstvu. BLOG: Novčana nagrada za radne rezultate, isplata bonusa odnosno trinaeste plaće u 2019. godini

Krajem poslovne godine do izražaja dolaze ostvareni poslovni rezultati, iako se oni trebaju pratiti cijelu godinu. To je prigodno razdoblje za nagrađivanje radnika koji su postigli dobre rezultate, međutim prije isplate uvijek se postavlja pitanje poreznog tretmana. BLOG: Porezne izmjene od 01.01. 2020. godine

Krajem svake godine Vlada RH donosi prijedloge za promjene u poreznom sustavu. Do 16.10.2019. godine mogli smo izraziti svoje mišljene o najavljenim promjenama putem portala e-savjetovanje. Slijedi javna rasprava te do kraja godine očekujemo donošenje navedenih promjena, uz vjerojatnost nekih razlika u odnosu na predloženo.BLOG: Kako izgraditi identitet tvrtke?

Identitet tvrtke predstavlja moćan alat za rast i razvoj poslovanja te odražava osobnost, kulturu i vrijednosti kojima tvrtka teži. Već u samom početku važno je definirati kako želite da drugi vide Vašu tvrtku i po čemu će biti prepoznatljiva kupcima.BLOG: Tko su izaslani radnici?

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju proširilo se tržište rada te su se ukidanjem radnih dozvola otvorile nove prilike kako za poslodavce, tako i za radnike. Neke su tvrtke iskoristile tu priliku te su izaslale svoje radnike na rad u drugu državu na određeni vremenski period.
BLOG: Koja je razlika između bruto i neto plaće?

Svi nestrpljivo čekamo taj dan u mjesecu, dan kada primimo plaću. Prvo što gledamo na isplatnoj listi jest neto iznos, odnosno iznos za isplatu. Na isplatnoj listi, osim neto iznosa, prikazan je i bruto iznos koji zapravo predstavlja trošak poslodavca i taj iznos znatno je veći od iznosa koji primimo na račun. BLOG: Kako odabrati odgovarajuće ERP rješenje za svoje poslovanje?

Imati pravu informaciju u pravo vrijeme te ju znati iskoristiti ključ je svakog uspješnog poslovanja. U današnjem poslovanju dostupno je mnogo različitih informacija, a vodstvo na tržištu ostvaruju tvrtke koje imaju informacije koje njihovi konkurenti nemaju ili ih ne znaju iskoristiti.
BLOG: Što nam donosi uvođenje eRačuna u javnu nabavu?

Donošenjem Direktive o elektroničkom računu u javnoj nabavi (2014/55/EU) koju je izdao Europski parlament i vijeće, stvoreni su pravni preduvjeti za uvođenje elektroničkog računa u državu s ciljem ušteda za svaku pojedinu instituciju i cjelokupno gospodarstvo.