Besplatni poslovni savjeti

Blog: Naknada troškova za prijevoz i prehranu radnika u 2023. godini

U radnim odnosima, pored osnovne plaće radnika za redovan rad, uobičajeno je da poslodavci nadoknađuju i troškove prijevoza na posao i s posla, a sve češće se odlučuju i na financiranje prehrane svojim radnicima.


Blog: Naredba o osnovicama za obvezne doprinose u 2023. godini

Početak nove kalendarske godine za odjel obračuna plaće donosi niz promjena uvjetovanih brojnim izmjenama zakonskih i podzakonskih propisa, a jedna od njih su nove osnovice za obračun doprinosa za obvezna osiguranja za 2023. godinu.


Blog: Kako će poslodavci provoditi ovrhe na plaći u 2023. godini?

Jedno od glavnih pitanja u kontekstu zadnjih izmjena i dopuna Ovršnog zakona bilo je i to hoće li doći do rasterećenja poslodavaca od dužnosti provedbe ovrhe na plaći? Ovrha na plaći, čije se ukidanje predviđalo prošlogodišnjim prijedlogom novog Ovršnog zakona, prenesena je i na 2023. godinu, tako da svojom složenošću i dalje ostaje uteg za poslodavce i njihove računovođe.


Blog: Kako vršimo plaćanja od 1. siječnja 2023. godine?

U Republici Hrvatskoj je s početkom 2023. godine nastupilo nekoliko značajnih promjena koje imaju veliki utjecaj na cjelokupnu društvenu zajednicu. Jedna od njih je svakako uvođenje nove službene valute eura koje odrazilo se na način plaćanja u svim vrstama transakcija, od poslovnih do osobnih.


Priručnik: Korak po korak do kvalitetne inventure

Na jednom mjestu korak po korak vodimo vas kroz sve što trebate znati o provođenju kvalitetne inventure, među ostalim, zašto je provodimo te koje vrste inventure razlikujemo, koje su uloga i značaj popisne komisije te što su inventurni višak i manjak.


BLOG: Blagdani i mjesečni fond sati u 2023. godini

Ispratili smo 2022., a svoja vrata otvorila nam je 2023. godina. Vjerujemo da smo svi spremno dočekali toliko iščekivano uvođenje eura , a kako bismo bili spremni i za onu veseliju stranu svake nove godine – godišnji odmor, odlučili smo pregledati gdje se što na kalendaru crveni te što se s čime da spojiti za maksimalnu učinkovitost.


BLOG: Što poslodavce očekuje u 2023. godini?

Početak nove godine donosi stupanje na snagu novih zakonskih i podzakonskih propisa, a njihovo poznavanje poslodavcima će omogućiti uspješnu primjenu u budućem poslovanju. Uz prilagodbu poslovnih procesa postupku uvođenja eura, poslodavce od 1. siječnja 2023. godine očekuje i niz promjena u području radnih odnosa, računovodstva i poreza.


BLOG: Što nas čeka u razdoblju dvojnog optjecaja?

Nova godina i nova valuta! Od 01. siječnja 2023. godine euro postaje službena valuta u Republici Hrvatskoj, a kuna polako odlazi u povijest. No, osim eura, u prva dva tjedna 2023. kao sredstvo plaćanja prihvaćat će se i kune. Što je dvojni optjecaj i kako će se plaćati od 1. do 14. siječnja 2023.? Hoće li se stvoriti brojni logistički i operativni problemi trgovcima diljem zemlje? Jesu li se svi pripremili na dolazak nove valute?


BLOG: Kako provesti kvalitetnu inventuru?

Pred kraj svake poslovne godine u fokus interesa dolazi provođenje godišnjeg popisa imovine i obveza, odnosno inventure. Provođenje inventure nije nimalo lagan zadatak, te iziskuje dosta vremena, stoga je važno pravovremeno sve pripremiti kako bi se taj proces što učinkovitije i kvalitetnije proveo.


PRIRUČNIK: Godišnji obračun plaće

Na jednom mjestu pronađite sve što trebate znati o godišnjem obračunu plaće, među ostalim, zašto i kako se sastavlja, koje su najčešće pogreške u godišnjem obračunu plaće te kolike su propisane kazne.


BLOG: Što je inventura i zašto se provodi?

Godišnji popis imovine (inventura) zakonska je obveza te se mora provesti barem jednom godišnje, krajem poslovne godine. Važnost provođenja inventure ogleda se u usklađivanju knjigovodstvenog stanja sa stvarnim stanjem imovine i obveza.


BLOG: Nagrada za radne rezultate, prigodne nagrade te darovi za djecu i radnike

Znate li na koji način možete nagraditi svoje zaposlenike uz najmanje troškove? Koji iznos božićnice možete isplatiti neoporezivo, ako ste u 2022. godini već isplaćivali uskrsnice i/ili regres za godišnji odmor? Mogu li oba zaposlena roditelja dobiti dar za dijete? Saznajte odgovore na ova pitanja, ali i otklonite sve nedoumice koje ste imali u vezi isplata božićnica, nagrada za radne rezultate te ostalih prigodnih nagrada i darova.


BLOG: Godišnji obračun poreza iz plaće za 2022. godinu

Kraj poslovne godine za mnoge računovođe predstavlja najstresniji period u godini, upravo zbog završnih obračuna. Jedan od njih je i godišnji obračun poreza iz plaće koji predstavlja zakonsku obvezu poslodavca.


BLOG: Promjene u neoporezivim primitcima i minimalnoj bruto plaći u 2023. godini

Želite li nagraditi zaposlenike za radne rezultate? Imate radnika koji odlazi u mirovinu i zanima Vas u kojoj visini mu možete isplatiti neoporezivu otpremninu? Odlučili ste podmirivati troškove prehrane svojim radnicima, ali ne znate na koji način? Isplaćujete li minimalnu plaću svojim radnicima i znate li koliko će ona iznositi u 2023. godini?


BLOG: Kako se provodi porezni nadzor i kada ga očekivati?

Većina poduzetnika se tijekom svojeg poslovanja susrela sa poreznim nadzorom poslovnih aktivnosti. Iako sam spomen poreznog nadzora izaziva određeni stupanj nelagode i straha kod poduzetnika, porezni nadzor ne treba uvijek promatrati s negativnog stajališta.


BLOG: Isprobavate li proizvod ili uslugu prije odabira?

Hoćete li isprobati cipele prije kupovine? A što bi se dogodilo kada bi vam prodavač rekao da ih ne možete probati, već ih kupujete naslijepo? Čak i Internet trgovine nude mogućnost povrata robe ukoliko nije zadovoljavajuća. Zašto onda na probno razdoblje ne gledamo na isti način i često ga izbjegavamo?


BLOG: Što očekuje računovođe u procesu uvođenja eura?

Kako se računovođe mogu prilagoditi procesu uvođenja eura, na koji način voditi poslovne knjige, kako treba izgedati obraćun plaće i druge odgovore na mnoga pitanja saznajte u tekstu.


PRIRUČNIK: Dvojno iskazivanje cijena

Dvojno iskazivanje cijena u Republici Hrvatskoj obavezno je od 5.9.2022., a s 1.1.2023. godine euro postaje službena novčana jedinica i zakonsko sredstvo plaćanja.


BLOG: Kako raditi za više poslodavaca ili na nepuno radno vrijeme?

Iako pruža veću fleksibilnost, rad na nepuno radno vrijeme još je uvijek nedovoljno prepoznat i zastupljen u praksi. Kako izgleda, koja su prava i obaveze saznajte u tekstu.


BLOG: Novine u sustavu rodiljnih i roditeljskih potpora

Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama temeljni je propis kojim za roditelje uređuju prava, vremenske i novčane potpore te uvjeti i način njihova ostvarivanja i financiranja. Prijedlog novih izmjena i dopuna Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama usvojen je u Hrvatskom saboru te je stupio na snagu 1. kolovoza 2022. godine.


BLOG: 6 savjeta za poslovanje u vrijeme krize

Već je sama pandemija koronavirusa dovela tvrtke diljem svijeta u situaciju u kakvoj se nikada do sada nisu nalazile. Sada je već potpuno jasno da puno toga neće biti isto jednom kada ona prođe, a u međuvremenu je stigla visoka inflacija, rat u Ukrajini i energetska kriza od koje cijela Europa strahuje. Poslovanje u vrijeme krize nije jednostavno, no uz pomoć dobrog plana i savjeta iz nastavka teksta, lakše ćete prebroditi taj izazov.


BLOG: Kako poslovati u vrijeme krize i smanjiti troškove poslovanja?

Neizvjesna zima sve nam je bliže i zabrinutost poduzetnika oko enormnog porasta troškova poslovanja se povećava. Visoka inflacija, rat u Ukrajini, ugroženi lanci opskrbe te energetska kriza produbljuju sve lošiju makroekonomsku situaciju i uvod su u gospodarsku krizu. Znate li kako treba prilagoditi poslovanje u uvjetima krize? Na koji način smanjiti troškove i povećati efikasnost?


BLOG: Najvažnije prednosti uvođenja eura

Od 1.1.2023. godine pripadat ćemo skupini od okvirno 340 milijuna ljudi koji kao službenu valutu koriste euro. Brojni naslovi i poslovni tekstovi tiču se uvođenja eura i dvojnog iskazivanja cijena, a kako i ne bi kada je ovo jedna od najvećih gospodarskih i zakonodavnih promjena u 20 godina. O strahovima i nedostacima se puno pisalo, no koje su prednosti uvođenja eura saznajte u tekstu.


BLOG: Kako nastaje izračun naknade za vrijeme bolovanja radnika?

U trenutku kada zbog bolesti radnik ne može obavljati svoje svakodnevne poslovne zadatke, otvara se bolovanje. Nedavno smo pisali o osnovnim zakonskim odredbama na temelju kojih se ostvaruje pravo na naknadu za vrijeme bolovanja, a sada vam donosimo kratke odredbe na temelju kojih se stvara izračun nakade za vrijeme bolovanja radnika.


BLOG: Znate li kako funkcioniraju naknade za vrijeme bolovanja radnika?

U poslovnom svijetu, česte su situacije u kojima su radnici u određenom trenutku privremeno nesposobni za rad. To je uvjetovano različitim faktorima, no najčešće bolešću. S obzirom da tada radnici ne mogu sudjelovati u svakodnevnim radnim zadacima, otvaraju bolovanja.


BLOG: Utjecaj eura na izdavanje računa, blagajnički maksimum i fiskalizaciju

Uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj ima puno aspekata, a i praktičnom radu javljaju se razne dvojbe. Stoga, u ovom blogu donosimo informacije o nekim pojedinostima utjecaja eura na izdavanje računa, blagajnički maksimum i fiskalizaciju.

BLOG: Kako uspješno upravljati poslovnim financijama i držati troškove pod kontrolom?

Svakog uspješnog poduzetnika karakterizira i donošenje adekvatnih odluka o načinima i izvorima financiranja poduzeća. Saznajte kako uspješno upravljati poslovnim financijama uz 6 jednostavnih savjeta.

BLOG: Novi Zakon o radu i rad od kuće – što nas uskoro čeka?

Posljednje dvije godine promijenile su puno toga u poslovanju. Danas mnogi, iako to više nije nužno, i dalje biraju opciju rada od kuće, a poslodavci je nude kao benefit. Upravo će zato novi Zakon o radu i rad od kuće morati sadržavati kao jednu od točaka.

BLOG: 20 najčešćih pitanja i odgovora o dvojnom iskazivanju cijena

Republika Hrvatska 1. siječnja 2023. uvodi euro kao službenu valutu, a 5. rujna započinje razdoblje dvojnog iskazivanja cijena. Donosimo 20 najčešćih pitanja i odgovora koja muče mnoge poduzetnike, no i građane.


BLOG: Što nam donosi novi Zakon o radu?

Razvoj suvremenog tržišta rada, nove prakse koje podrazumijevaju sve fleksibilnije mogućnosti poslovanja te globalna kriza uzrokovana pandemijom bolesti COVID-19 istaknuti su kao glavni razlozi koji su potaknuli dugo očekivane izmjene općeg propisa o radu. Upravo zato na dnevni red Hrvatskog Sabora uskoro stiže novi Zakon o radu (ZOR).


BLOG: Izazovi digitalizacije poslovanja

U današnje vrijeme tehnološki napredak utjecao je na gotovo sve sfere života pa se tako odrazio i na svakodnevno poslovanje velikih i malih tvrtki. Ipak, kao i svaki novi trend, digitalizacija je sa sobom donijela nove izazove.


BLOG: Primjena bjanko zadužnice u poslovnoj praksi

Iako je zadužnica među najpoznatijim instrumentima novčanih potraživanja, u poslovnoj se praksi sve češće koristi bjanko zadužnica. Saznajte zašto i koje su njene prednosti.


BLOG: Evidencije i podaci o radnom vremenu

Svi imamo ideju o definiciji radnog vremena, no znate li što ona stvarno predstavlja? Provjerite što sve mora sadržavati evidencija radnog vremena, kao i koja su vaša prava i obveze.


BLOG: Zašto je za poduzetnike bitna financijska pismenost?

Važnost financijske pismenosti, posebice u vremenima krize, ne može se osporiti. Bolje donošenje financijskih odluka i dobre procjene financijskih rizika samo su neki od ciljeva koji se uz nju postižu. Saznajte zašto su upravo poduzetnici skupina koja bi financijsku pismenost trebala shvatiti vrlo ozbiljno.


BLOG: Potpore za digitalizaciju poslovanja

Uzimajući u obzir značaj digitalizacije za uspješnost poslovanja, nadležno Ministarstvo za gospodarstvo objavilo je Poziv za dodjelom Bespovratne potpore za digitalizaciju. Saznajte kome je namijenjena, kako se prijaviti te kako može pomoći vašem poslovanju.


BLOG: S kojim financijskim rizicima se poduzetnici susreću u poslovanju?

Kroz svoj životni vijek, poduzeće se susreće s mnoštvom rizika i ne samo to, ono vrlo često mora napraviti izbor između nekoliko rizika s kojima je suočeno. Upravo zato, odluku o izboru rizika vrlo je važno prepustiti nekom tko je upoznat s razinom opasnosti koju određeni rizik nosi, odnosno nekom kvalificiranom.


BLOG: Bespovratne potpore za digitalizaciju poslovanja

Cilj bespovratne potpore za digitalizaciju poslovanja je omogućiti digitalizaciju u svrhu digitalne transformacije hrvatskih MSP-ova nabavom digitalnih alata i opreme te jačanjem digitalnih vještina za razvoj i primjenu novih proizvoda, usluga i procesa, što će u konačnici rezultirati jačanjem tržišne pozicije poduzeća i rastom produktivnosti.


PRIRUČNIK: Financijski izvještaji poduzetnika

Financijski izvještaji nastaju i temelje se na računovodstvenoj obradi prošlih poslovnih događaja te predstavljaju sliku tekućeg poslovanja.


  
BLOG: Uvođenje eura u Republici Hrvatskoj


U prvom tromjesečju 2022. godine donesen je Prijedlog Zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH kojim se uređuje uvođenje eura kao službene valute u RH.
  
PRIRUČNIK: Naplata potraživanja

Mnogi poduzetnici susreću se s nemogućnošću naplate potraživanja. Kako takve situacije prevenirati, ali i kako ubrzati proces naplate potraživanja, potražite u priručniku.


  
PRIRUČNIK: Sve što trebate znati o fiskalizaciji

Fiskalizacija u prometu gotovinom skup je mjera što ih provode obveznici fiskalizacije, a njezin je glavni cilj nadzor prometa u gotovini.


  
BLOG: Zašto je poslovni plan važan za poduzetnike i od čega se sastoji?

Poslovni plan dokument je u kojem se opisuju osnovne poslovne aktivnosti tvrtke, ciljevi i način na koji tvrtka planira postići navedene ciljeve.


  
PRIRUČNIK: Kako poboljšati prodaju na terenu i bolje brinuti o kupcu?

Kada informacijski, materijalni, financijski i drugi tokovi nisu usklađeni, tada u poslovnim procesima dolazi do niza problema. O čemu se radi provjerite u priručniku.


  
BLOG: Povrat poreza na dohodak za 2021.


Većina poreznih obveznika više ne mora podnositi godišnju prijavu poreza na dohodak jer Porezna uprava po službenoj dužnosti provodi poseban postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak.
  
BLOG: Predaja financijskih izvještaja i prijave poreza na dobit kod likvidacije trgovačkog društva


Postupak likvidacije trgovačkog društva može biti stresan postupak zbog pojedinosti koje je potrebno obaviti u svrhu okončanja likvidacije. Potrebno je, između ostalog, podmiriti obveze, naplatiti potraživanja i unovčiti imovinu.
  
BLOG: E-usluge za poduzetnike u Hrvatskoj


E-usluge uvedene su kako bi se olakšala komunikacija između građana, poduzetnika i države te se smanjio broj nepotrebnih kontakata s državnom administracijom, ali i kako bi se osigurala bolja i brža dostupnost usluga za poduzetnike.
  
PRIRUČNIK: Knjiženje osnovnih sredstava

U priručniku potražite jednostavne i uobičajene primjere koji se odnose na nabavu, amortizaciju i otuđenje osnovnih sredstava.


  
BLOG: Čuvanje poslovne dokumentacije


Svaki porezni obveznik dužan je čuvati poslovnu i računovodstvenu dokumentaciju koja se ostvari tijekom poslovanja. Računovodstvena dokumentacija dio je poslovne dokumentacije pa s motrišta različitih propisa ne postoje isti rokovi čuvanja dokumentacije.
  
PRIRUČNIK: Kako pravilno izdati i obračunati putni nalog?

Putni nalog jedan je od najčešće korištenih dokumenata u poslovanju. Dokaz je poslodavcu da je radnika uputio na službeni put te predstavlja osnovni dokument za obračun i knjiženje troškova nastalih na službenom putu.


  
BLOG: Zašto početi štedjeti u dobrovoljnom mirovinskom fondu?


Zahvaljujući porastu financijske pismenosti, raste i svijest mlađih generacija o stvaranju diverzificirane štednje za umirovljenje, a sve kako bi dočekali pristojan život nakon odrađenog radnog vijeka.
  
BLOG: Kako izgraditi identitet tvrtke?

Identitet tvrtke predstavlja moćan alat za rast i razvoj poslovanja te odražava osobnost, kulturu i vrijednosti kojima tvrtka teži. Već u samom početku važno je definirati kako želite da drugi vide Vašu tvrtku i po čemu će biti prepoznatljiva kupcima.


BLOG: Tko su izaslani radnici?

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju proširilo se tržište rada te su se ukidanjem radnih dozvola otvorile nove prilike kako za poslodavce, tako i za radnike. Neke su tvrtke iskoristile tu priliku te su izaslale svoje radnike na rad u drugu državu na određeni vremenski period.