Besplatni poslovni savjeti

PRIRUČNIK: Kako odabrati odgovarajući sustav za evidenciju radnog vremena?

Odabir pravog sustava evidentiranja radnog vremena povećava učinkovitost i preciznost izvještavanja i upravljanja djelatnicima.


  
BLOG: Promjene koje od 1. siječnja 2022. stupaju na snagu


Nova godina sa sobom donosi i nove odredbe, propise te promjene i dopune zakona koje je u 2022. dobro znati. U novom blogu navodimo stoga najvažnije promjene koje bi mogle utjecati na vaše poslovanje.
  
BLOG: Što je inventura i zašto se provodi?


Godišnji popis imovine (inventura) zakonska je obveza te se mora provesti barem jednom godišnje - krajem poslovne godine.
  
BESPLATNI KALKULATOR: Kalkulator godišnjeg odmora

Jednostavan kalkulator za izračun broja dana godišnjeg odmora.


BLOG: Blagdani i mjesečni fond sati u 2022. godini


U 2022. godini očekuje nas 14 blagdana, od čega 10 pada na radni dan. Donosimo pregled blagdana (neradnih dana), spomendana (radnih dana) te mjesečnog fonda sati za 2022. godinu.
PRIRUČNIK: Isplata božićnica i ostalih prigodnih nagrada radnicima


U novom priručniku otkrijte tko ima pravo na isplatu prigodnih nagrada, na koje sve načine i do kojih neoporezivih iznosa poslodavci mogu darivati svoje radnike.

BLOG: Kako digitalizirati poslovanje uz pomoć EU fondova u 2022. godini?


Digitalizacija poslovanja u gotovo svim industrijama postala je imperativ. Upravo zato u 2022. godini stiže pomoć iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost.
PRIRUČNIK: Što je i čemu služi API?


U novom priručniku otkrijte što je API, kako se koristi, na koji način funkcionira i koje benefite donosi za programere, ali i korisnike raznih programa i aplikacija.

BLOG: Što sve mora sadržavati isplatna lista plaće?


Pri obračunu plaće, nadoknade plaće i otpremnine, poslodavac je obvezan radniku uručiti obračun prema kojemu je vidljivo na koji je način utvrđena svota plaće te naknade plaće, odnosno otpremnine.
BLOG: Zašto poslovati digitalno?


Digitalna transformacija poslovanja i društva u EU-u ima golem potencijal rasta za cijelu Europu.
BLOG: Prednosti e-računa


eRačun, odnosno elektronički račun dokument je koji je po svom sadržaju istovjetan papirnom računu te se šalje i zaprima u strukturiranom elektroničkom obliku koji omogućuje njegovu automatsku i elektroničku obradu.

  
BLOG: Kako odabrati računovodstveni servis?


S rastom poslovanja poduzeća, poslovanjem na svjetskom tržištu te čestim promjenama u zakonodavstvu, raste i sve veća potreba poduzetnika za ažurnim i točnim informacijama koje su mu potrebne za uspješno poslovanje.

  
BLOG: Obveze poslodavca u vezi godišnjih odmora radnika i tretman isplate regresa za 2021. godinu


Pravo radnika na korištenje godišnjeg odmora predstavlja jedno od temeljnih prava koje proizlazi iz radnog odnosa i ima mnogobrojne svrhe.

  
BLOG: Rokovi predaje financijskih izvještaja za 2020. godinu


Pojava posebnih okolnosti odnosno epidemije COVID-19, uzrokovala je, između ostalog, otežane uvjete rada te izrade i predaje financijskih izvještaja.

  
BLOG: Kako naplatiti potraživanja od kupaca?


Naplata potraživanja, uz borbu s birokracijom, jedan je od najvećih izazova poduzetnika. Cjelokupni proces često zna biti vrlo iscrpljujuć i frustrirajuć, gubi se mnogo energije i vremena.

  
BLOG: Sezonsko zapošljavanje


Pandemija COVD-19 izuzetno negativno djelovala je na najveći dio gospodarstva. Poremećaji su posebno vidljivi u turizmu i ugostiteljstvu, čiji se djelatnici već drugu sezonu zaredom bore s ovom pojavom.

  
BLOG: Obračunsko plaćanje PDV-a pri uvozu


Od 1.1.2021. godine moguća je primjena obračunskog podmirenja PDV-a pri uvozu svih dobara za porezne obveznike koji su u sustavu PDV-a i koji mogu odbiti pretporez u cijelosti.

  
BLOG: Kako uz pomoć preporuke do novih klijenata?


Dobra preporuka zlata vrijedi. Rečenica koju su mnogi čuli, no znate li zapravo koliko je preporuka moćan prodajni alat?

  
PRIRUČNIK: Sve što trebate znati o pravu na godišnji odmor

I radnik i poslodavac trebali bi biti upoznati sa svim pravima i obvezama vezano uz korištenje godišnjeg odmora no u praksi se često javljaju nedoumice koje se odnose na utvrđivanje broja dana godišnjeg odmora, period korištenja, planiranja ili naknade plaće za vrijeme godišnjeg odmora.


  
BLOG: Rad od kuće uz primjenu cloud tehnologije

Pandemija korona virusa (COVID-19) ušla je sve pore našeg društva pa tako i u poslovanje. Tvrtke diljem svijeta poduzimaju različite mjere kako bi zaštitile zdravlje svojih zaposlenika i više nego ikad potiču rad na daljinu.


  
BLOG: Plaća u naravi

Radnici za svoj rad kod poslodavca dobivaju plaću, no osim plaće u novcu, poslodavci često svojim radnicima omogućuju i primitke u naravi odnosno primitke u stvarima i uslugama i bez naknade. Takvi se primici smatraju plaćom u naravi.


WEBINAR: Jačenje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja predstavilo je poziv za dostavu projektnih prijedloga "Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju".Cilj poziva je podržati ulaganja malih i srednjih poduzeća u zelene i/ili digitalne tehnologije i tako ojačati konkurentnost i potaknuti rast MSP-ova u prerađivačkoj industriji.  


PRIRUČNIK: Što je bilanca i čemu služi?

Svako poduzeće, neovisno o svojoj ekonomskoj veličini, obvezno je predati financijske izvještaje koji prikazuju rezultat poslovanja. Financijski izvještaji regulirani su Zakonom o računovodstvu. 


BLOG: Novčana nagrada za radne rezultate, isplata bonusa odnosno trinaeste plaće u 2019. godini

Krajem poslovne godine do izražaja dolaze ostvareni poslovni rezultati, iako se oni trebaju pratiti cijelu godinu. To je prigodno razdoblje za nagrađivanje radnika koji su postigli dobre rezultate, međutim prije isplate uvijek se postavlja pitanje poreznog tretmana. 


BLOG: Porezne izmjene od 01.01. 2020. godine

Krajem svake godine Vlada RH donosi prijedloge za promjene u poreznom sustavu. Do 16.10.2019. godine mogli smo izraziti svoje mišljene o najavljenim promjenama putem portala e-savjetovanje. Slijedi javna rasprava te do kraja godine očekujemo donošenje navedenih promjena, uz vjerojatnost nekih razlika u odnosu na predloženo.


BLOG: Kako izgraditi identitet tvrtke?

Identitet tvrtke predstavlja moćan alat za rast i razvoj poslovanja te odražava osobnost, kulturu i vrijednosti kojima tvrtka teži. Već u samom početku važno je definirati kako želite da drugi vide Vašu tvrtku i po čemu će biti prepoznatljiva kupcima.


BLOG: Tko su izaslani radnici?

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju proširilo se tržište rada te su se ukidanjem radnih dozvola otvorile nove prilike kako za poslodavce, tako i za radnike. Neke su tvrtke iskoristile tu priliku te su izaslale svoje radnike na rad u drugu državu na određeni vremenski period.BLOG: Koja je razlika između bruto i neto plaće?

Svi nestrpljivo čekamo taj dan u mjesecu, dan kada primimo plaću. Prvo što gledamo na isplatnoj listi jest neto iznos, odnosno iznos za isplatu. Na isplatnoj listi, osim neto iznosa, prikazan je i bruto iznos koji zapravo predstavlja trošak poslodavca i taj iznos znatno je veći od iznosa koji primimo na račun. 


BLOG: Kako odabrati odgovarajuće ERP rješenje za svoje poslovanje?

Imati pravu informaciju u pravo vrijeme te ju znati iskoristiti ključ je svakog uspješnog poslovanja. U današnjem poslovanju dostupno je mnogo različitih informacija, a vodstvo na tržištu ostvaruju tvrtke koje imaju informacije koje njihovi konkurenti nemaju ili ih ne znaju iskoristiti.BLOG: Što nam donosi uvođenje eRačuna u javnu nabavu?

Donošenjem Direktive o elektroničkom računu u javnoj nabavi (2014/55/EU) koju je izdao Europski parlament i vijeće, stvoreni su pravni preduvjeti za uvođenje elektroničkog računa u državu s ciljem ušteda za svaku pojedinu instituciju i cjelokupno gospodarstvo.